Att tänka på vid byte av däck

däck i göteborg

I det stora hela kan man dela in däck i de två större grupperna vinter- och sommardäck. Det finns även all-väders- eller åretruntdäck som är framtagna för användning hela året, men som inte rekommenderas för det väglaget som finns i Sverige.

Om det råder vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars, är det lag på att man ska ha vinterdäck på sitt fordon. Då kan man välja mellan att använda dubbade eller odubbade däck, så kallade friktionsdäck, men man får bara ha en av sorterna på samma fordon samtidigt och de ska ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Dubbdäck får man lov att använda mellan 1 oktober till 15 april eller under annan tid om vinterväglag råder. Övrig tid på året är dubbdäck förbjudna att använda. Odubbade däck får man däremot använda året om, även om det inte rekommenderas eftersom dessa däck har en längre bromssträcka när det är varmare under sommarhalvåret.

Sommardäck innehåller mer plast än vinterdäck och blir på grund av detta hårdare när det blir kallt. Man får i princip köra på sommardäck hela året runt, om det inte råder vinterväglag.

Viktigt med rätt däck

Däcket är den enda kontakt som fordonet har mot vägbanan och den kontaktytan har en motsvarighet på cirka fyra handflator. Detta innebär att man bör vara noga med vilka däck som man förlitar sig på. Det är inte helt ovanligt att man kör med dåliga däck, det vill säga för dåligt mönsterdjup, för lågt lufttryck, fel däck i förhållande till årstid eller helt enkelt för gamla däck. Hårt slitna däck är riktigt farliga, då de ger en längre bromssträcka, ökar risken för vattenplaning och medför att man lättar får sladd, kör av vägen eller krockar med mötande trafik.

Om bilens däck är ojämnt slitna, bör man placera de som har bäst grepp bak, då detta minskar risken för bakhjulssladd. Detta är en farlig situation som kan resultera i att man sladdar med sidan först in i mötande trafik. För att få hjälp med att köpa och byta i däck, kan man vända sig till något av de företag som inriktar sig på att sälja däck i Göteborg. Då kan man passa på att kontrollera balansering och skicket på däcken samt få en professionell rådgivning. Man bör vid köp av däck tänka på att däck finns i en mängd olika fabrikat och de har olika kvalitéer. Från 1 november 2012 ska alla nya däck märkas med energieffektivitet, grepp vid vått underlag och externt buller. Detta underlättar valet vid köpet och man kan då väga in den kommande bensinförbrukningen och fordonets grepp på vått väglag i priset. Det blir även lättare att jämföra de olika däckfabrikanternas produkter.

6 May 2015