Att välja rätt hund

Hund

Tips när du ska välja hund

Går du i hundtankar och funderar på vilken typ av hund som skulle passa dig bäst? Kanske har du redan en specifik hundras i åtanken men känner dig osäker på om just denna ras är rätt för dig. Valet av hund är ett mycket viktigt och personligt val.Din hund kommer precis som en familjemedlem att leva med dig i många år framöver och det är det är därför avgörande att förutsättningarna för att ni ska trivas ihop är rätt så att din hund kan må så bra hos dig som möjligt. Något som är viktigt för att din hund ska må bra är också att hitta rätt veterinär. En bra veterinär i Ängelholm kommer precis som du att följa din hunds utveckling genom åren från liten valp till vuxen hund. En veterinär i Skåne kommer att lära känna din hund som en individ och notera om något är fel och avgöra vilken vård som behövs.

Olika egenskaper och behov

När man ska välja hund så är det viktigt att hålla i åtanke att olika hundraser har olika egenskaper och behov. Det är därför bra att välja en hund som har egenskaper samt lynne och behov som stämmer överens med ditt nuvarande liv. En del hundraser kräver mycket motion dagligen för att må bra. Andra behöver mycket mental stimulans för att utvecklas rätt.

Rätt hund för dig!

Olika hundraser minskar och ökar i popularitet lite som modeaccesoarer, det kan därför vara frestande att låta hundrasens populariet och utseende spela in snarare än dess egenskaper. Något som är viktigt att fråga dig när du står i processen att välja rätt hundras är t.ex.: Varför vill jag ha hund? Är det för sällskapet eller främst för en specifik uppgift som jakt eller tävling? Vill jag ha en stor eller liten hund? Om stor, är jag beredd på att den behöver mycket utrymme och troligen mycket motion? Om liten, förstår jag att den behöver samma typ av uppfostran som en större hund? Vill jag ha en hund med mycket eller lite päls? Om mycket päls, är jag beredd på vad det kommer innebära i form av pälsvård samt städning och rengörning hemma?

5 Feb 2015