Bra kläder för dåligt väder

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Det uttrycket har du säkert hört, och visst är det sant. Åtminstone delvis. Dåligt väder finns, men med bra kläder på blir inte vädret fullt så betydelsefullt.

Kläder för regn och rusk bör du välja med omsorg. Trots att vi lever i ett klimat där regn och blåst inte är sällan förekommande, är det många som bara unnar sig en uppsättning regnkläder, och den får sedan duga oavsett vad man ska göra ute.

Idag finns det så många bra och funktionella regnplagg att det inte finns någon anledning att inte satsa lite extra på kläder för dåligt väder.

När du ska köpa regnkläder ska du först fundera på i vilka sammanhang du tänker använda kläderna. Ska du bara ta dig korta sträckor under kort tid spelar det kanske inte så stor roll vilka regnkläder du skaffar, men om du räknar med att vara utomhus under längre perioder, trots regnet, så kanske du behöver lite olika typer av regnkläder.

En sak som kan vara bra att ta hänsyn till när du köper regnkläder är hur plagget andas. Det kan låta konstigt, men faktum är att hur stor andningsförmåga ett regnplagg har har betydelse för hur du ska använda det. Om du rör dig mycket, kanske är ute och springer eller promenerar snabbt, är ett regnplagg som andas att föredra. Det blir inte så tätt som ett plagg som inte andas, och därmed riskerar du inte att bli svettig eller fuktig. Däremot är ett plagg med bra andningsförmåga kanske inte riktigt lika motståndskraftigt mot regnet, som ett plagg som inte andas.

De gamla klassiska regnkapporna eller jackorna i galon andas inte alls, och det kan bli både instängt och tätt i en sådan. Men, den står verkligen emot allt regn i världen. Så, om du inte ska ut och träna, och inte behöver ett smidigt plagg som inte prasslar, kan en sådan regnjacka vara bra.

Det finns alltså riktigt många plagg som du kan använda om du ska vara ute i regn, men du måste anpassa regnkläderna efter de aktiviteter du har. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta ett regnplagg som fungerar bra vid alla tillfällen och väderlekar. De är avsedda för olika bruk och fungerar därför på olika sätt. Köp hellre ett par olika regnställ, så kan du välja kläder utifrån vad du ska göra, och få bästa möjliga regnskydd i alla situationer.

8 Oct 2013