Dagens jaktkläder

Att jaga är en urgammal sed, och ett fritidsintresse som är oerhört stort, och djupt rotat i vårt land. Från att i gamla tider ha varit ett sätt att överleva, är det idag enbart en hobby och ett fritidsintresse för de flesta. Men, det är ett fritidsintresse som tar mycket tid i anspråk, och många tillbringar nästan all sin lediga tid i skogen under jaktsäsongen. Inte underligt då, att det ställs stora krav på de kläder man ska ha till jakt. Samma sak gäller för de huvudbonaderna man har ute i kyla, regn och rusk, en pälsmössa eller pilotmössa är då att föredra för att hålla rätt temperatur.

Om jakten är en urgammal sed, kan man kanske tycka att en del av jaktkläderna också har en, om än inte urgammal, så ändå en design som känns igen långt tillbaka i tiden. Detta beror inte alls på att jägare och andra som använder dessa kläder, skulle vara speciellt ointresserade av hur kläderna ser ut, eller gammalmodiga. Att man använder liknande modeller som man gjort i årtionden beror helt enkelt på att dessa modeller är helt anpassade efter ändamålet, och att de motsvarar de krav som jägarna ställer på sina jaktkläder. Varför ändra ett vinnande koncept?

BrandByNature kan ge exempel på sådana kläder, där man använder den erfarenhet som samlats genom åren, för att ta fram modeller som är både praktiska och funktionella, och som ger allt det som en jägare frågar efter. Kläder som ska användas i jakt måste vara tillverkade av material som står emot kalla vindar och tunga regnskurar, så att man slipper avsluta jakten vid regn och dåligt väder. De ska också tåla de tuffa tag som en jaktdag kan innebära, med slitage och andra påfrestningar på tyget. Men, trots att de måste vara kraftiga och robusta, måste kläderna också vara smidiga och ge bäraren stor rörelsefrihet. Om man smyger fram emot ett intet ont anande djur, vill man naturligtvis inte heller att kläderna ska prassla, eller med andra ljud avslöja var man befinner sig. Dessutom ska färg och eventuellt mönster på jaktkläderna smälta väl in i naturen runtomkring.

Det ställs alltså exeptionellt hårda krav på jaktkläder. När alla dessa krav tillfredsställs, gör det också att dessa kläder är efterfrågade även bland andra än jägare. Bland annat är många av de som ägnar sig åt hundsport verkligt intresserade av just jaktkläder, inte minst med tanke på de många och stora fickor, som finns på både jackor och västar för jakt.

Över huvud taget är jaktkläder populära och användbara hos alla som är intresserade av att röra sig i skog och mark, oavsett vilka intressen man har. Robusta, praktiska och snygga kläder är alltid efterfrågade, i alla sammanhang.

17 Sep 2013