Fakta om hår

HårMänniskans hår ser väldigt olika ut från person till person men generellt kan man tala om 4 olika grupper av hår: rakt, vågigt, lockigt och afro. Hårets främsta uppgift är att skydda huvudet från solen och dess UV-strålar. Det är därför människor som lever i varmare länder oftast har tätt och krulligt hår medan nordbor ofta har rakt och tunnare hår. Det finns även dem som har en delvis eller total avsaknad av huvudhår. Detta brukar i vardagstal benämnas håravfall medan den medicinska termen är alopeci. Om man drabbas av håravfall eller inte beror på en mängd olika faktorer men den tydligaste och vanligaste är ärftligbenägenhet till håravfall. Det finns både kvinnligt och manligt håravfall men det är mycket vanligare bland män

Om man får rakt eller lockigt hår beror på hårsäckens form. Böjda hårsäckar ger lockigt hår och raka hårsäckar ger rakt hår. Typ av hår är något man ärver men det kan ändras under livetsgång. Det vill säga en person som har rakt hår som barn kan i tonåren börja få lockigt hår.Håret brukar växa cirka en halv till en centimeter i månaden men detta är individuellt. För att göra så att håret växer snabbare kan man ta ett kostillskott som tillför håret den näring det behöver. Det är inte sant att håret växer snabbare om man klipper det då och då, vad som händer är att det inte slits ner lika snabbt om man klipper av topparna och på så sätt kan det växa friskare.

Visste ni förresten att det bara är en myt att hår och naglar växer efter att döden fallit in. Detta är enbart en illusion då vad som egentligen händer är att huden dras tillbaka på grund av uttorkning vilket gör att det ser ut som att hår och naglar har växt. Det bästa för ett friskt och välmående hår är att ta hand om sin hälsa och dricka myckte vatten.

9 Mar 2012