Går det att ha skinnjacka i riksdagskammaren?

När Andreas Carlgren, Centern, valde att ha på sig skinnjacka under en riksdagsdebatt i februari 2011 var det många som reagerade. Den klädkod som finns nedskriven på riksdagens hemsida förordar kavaj eller kläder som liknar kavaj. Har man inte något sådant plagg med sig till riksdagen går det även bra att låna. Så ingen ska behöva vara klädd ovårdat när man kommer går in i kammaren för debatt.

Carlgren själv tyckte att en skinnjacka passade utmärkt in på denna beskrivning vilket han även fortsatte att hävda när debatten blossade upp efter denna incident. Men hur får man vara kläd i riksdagen och hur bör man som folkvald riksdagsledamot klä sig? Funkar det med skinnjacka eller bör Carlgren backa på den punkten?

När denna lilla storm var som värst frågade Aftonbladet några kunniga på området och uppenbarligen var det inte helt klart vad som var okej och inte.

Lena Mellin som då var Aftonbladets kommentator gällande politiska frågor ansåg att det absolut var okej. Det var februari och Carlgren hade använt sig av klassisk ”lager-på-lager” teknik för att hålla sig varm. Det var smart tyckte hon och påpekade även att man kan vara mycket respektabelt och snyggt klädd i en skinnjacka. Med andra ord var hon för Carlgrens val av klädsel.

Magdalena Ribbing som jobbar som folkvettsexpert var lite mer tveksam. Hon påpekade att det viktigaste var hur skinnjackan såg ut. Att säga att plagget generellt hör hemma i riksdagskammaren ville hon inte göra eftersom det finns så många olika modeller. Det viktigaste för henne var att klädseln skulle kännas professionell. Att komma iklädd en sportklädsel var därmed inte okej. Hon valde att inte kommentera denna specifika jacka utan svarade mer generellt vad hon ansåg i frågan.

Nästa person som fick frågan var Nina Johansson som var Aftonbladet Modeexpert.

Även om hon tyckte att hon var tråkig så svarade hon ett tydligt nej på frågan om det är okej att ha skinnjacka på sig. Orsaken var att denna typ av jacka förmedlar en för avslappnad attityd för att passa på politiker på sådan hög nivå. Det hon ansåg att riksdagsledamöterna skulle ha på sig var kostym och slips. Kvinnorna skulle helst få välja mellan dräkt, kjol med tillhörande blus eller kanske en skjorta. De skulle även kunna välja att ha en känning på sig men då måste den vara av det elegantare hållet. Kort sagt menade hon på att yrket krävde en mer strikt klädsel.

 

2 May 2014