Gåsamiddag i Skåne

gåsamiddag

Den tionde November firar man Mårtensafton i Skåne och då är det vanligt att man blir bjuden på Gåsamiddag. Mårtensafton är egentligen en traditionell högtid för hela Sverige men i resten av Sverige har man inte firat detta under de senaste hundra åren. Man firar Mårtensafton även i Danmark och Tyskland den tionde November. Som förrätt under en gåsamiddag serverar man oftast svartsoppa. Denna är gjord med gåsfond och oftast mycket uppskattad bland gästerna. Det är vanligt att den även innehåller gåsblod, starkvin, vinäger och sirap.

Som huvudrätt äter man gås och till efterrätten serveras ofta en skånsk äppelkaka. Dessa äpplen plockas under högsäsongen för äpplen och det är sällan de smakar så goda som de gör då. Om du vill äta gåsamiddag i Skåne utan att tillreda den själv kan du gästa Staffantorps Gästis. De serverar en traditionell Gåsamiddag den 10 november. Du kan gå in på deras hemsida och boka platser redan idag. Många njuter av att umgås med sina kollegor, sina vänner och sin familj, men just vid högtider kan det hända att man upplever en hel del stress kring allt som ska göras och genom att försöka få alla att trivas.

Staffanstorps Gästis

När du bokar bord på Staffantorps gästis låter du dem göra det jobbet åt dig. Du behöver själv inte stå i köket och laga mat utan kan istället fokusera på att umgås med de personer som du bryr dig om samtidigt som du njuter av en fantastisk måltid. På Staffantorps Gästis har man lagt fokus på att du ska njuta av en innovativ smakupplevelse samtidigt som du känner dig välkomnad och i fokus. Du kommer att trivas när du besöker dem och detta kommer att bli en upplevelse som du aldrig kommer att glömma. Om du befinner dig i Skåne den 10 November och aldrig har firat Mårtensafton eller ätit gåsamiddag förut är detta ett måste för dig att pröva på.

Mårtensafton firas som en festmåltid inför den 40 dagar långa fastan som inträder enligt kristendomen fram till jul. Detta är idag en av de mest uppskattade skånska högtiderna och du bör vara med om den minst en gång. Kanske du till och med vågar dig på att pröva svartsoppan. Denna soppa är nämligen älskad av alla de som vågar att ge den en chans även om de ofta rynkar på näsan när de hör om ingredienserna som är i. Passa på att njuta en stund.

9 Jun 2015