Gör din egen bok!

Göra egen bokHar du någonsin drömt att göra en egen bok? I sådant fall bör du läsa vidare, för numera har alla chansen att bli publicerade författare och utgivare till mer eller mindre självkostnadspris. Det sägs att nästan alla har något att berätta, men det är få förunnat att få de stora bokförlagen intresserade. Om du skickar in ditt manus till ett större förlag kommer du mer eller mindre garanterat bli refuserad - om du inte är en redan etablerad författare eller kändis. Tyvärr är det verkligheten - för att få ut din egen bok i bokhandeln måste du ha en enorm tur, förutom ett riktigt bra manus.

Det finns dock en lösning för dig som har ett manus färdigt men inte har en utgivare - att göra egen bok! Numera finns sajter som Vulkan (grundad av bland annat Linda Skugge) som du kan göra din egen bok på. Du skickar in ett manus, väljer format, om det ska vara hårdpärm eller mjukpärm, samt bestämmer allt annat - precis som en riktig förläggare. I Vulkans författarpaket ingår bland annat också hjälp med distributionen, vilket är något som annars kan vara svårt för dig som gör din egen bok.

Förutom att du kan förverkliga en dröm och få ditt manus publicerat kan du faktiskt tjäna rejält med pengar på att göra din egen bok också. Vid en upplaga om 300 exemplar kan du faktiskt tjäna mer än 30 000 kronor (om du säljer boken för 150 kronor styck) - och ju större upplaga, desto billigare blir det att trycka, desto mer pengar kan du tjäna.

Att göra din egen bok är framtiden - eftersom du själv bestämmer över sådana saker som ett förlag annars tar dyra pengar för. Dessutom kommer du slippa bli refuserad gång efter gång bara för att ditt efternamn inte är Guillou. Ditt manus - eller, rättare sagt, din egen bok - kommer att utvärderas av kräsna läsare, inte snopna förlagsbyråkrater som bara ser till profitmöjligheter och säljmarginaler, inte till litterär kvalitet och ett mervärde för läsaren.

Så om du har ett färdigt manus - vänta inte utan beställ din egen bok redan idag. Det kan vara första steget till en ny och fantastisk karriär som förläggare/författare.

3 Apr 2014