Hälsporre - en vanlig orsak till ont under hälen
Du kanske har gått omkring med värk och spänningar i hälen under en längre tid, kanske är det hälsporre tänker du för dig själv. Det är många som väljer att ignorera smärta i hälen med hopp om att värken snart ska försvinna av sig självt. Den som inte vill stoppa huvudet i sanden ställer sig istället frågan “varför har jag ont i hälen?” Man kan gissa på att det är hälsporre om smärtan sitter på insidan av hälen och dyker upp på morgonkvisten för att sedan avta under dagen. Det är dock bättre att fastställa vad det handlar om hellre än att gissa. Vägledning online är alltid en början men om det har gått någon vecka och värken inte avtar så är det hög tid att uppsöka en läkare eller specialiserad naprapat som kan fastställa vad som orsakar smärtan och vad som kan göras för att du ska bli av med hälsporren en gång för alla. Idag kan naprapatiska behandlingsmetoder som stötvågsbehandling och ledbehandling göra att man snabbt blir fri från exempelvis hälsporre tämligen omgående.
Är det en sjukdom? Ordet sjukdom kan låta så obehagligt och kanske inte något som man förknippar med problem med ben och fötter. Man kan se hälsporre som en sjukdom men inte som den typ av åkomma som man blir smittad av. Har man blivit drabbad av hälsporre så har man själv bidragit till situationen. Det här är en inflammation som sitter i plantarsenans fäste och det är klart att man måste behandla inflammationen på rätt sätt. Det finns till exempel medicinering som är antiinflammatorisk men det viktigaste är att man fastställer vad som orsakar hälsporren så att man inte får muskelbehandling då det i själva verket är ledbehandling som behövs.
Skillnaden mellan hälsporre och en traditionell sjukdom är att medicineringen inte kommer att läka själva skadan. Det är inte som när man får antibiotika för att bli frisk. Därför är det extra viktigt att se smärta i fötter som en situation som kräver lika stor uppmärksamhet som vanliga sjukdomar. Om man inte gör det och väljer att stanna hemma så riskerar man en kronisk skada som kan bli mycket besvärlig att bli av med. Du ska alltså se till att få hjälp om det gör ont i hälen för det är ett sjukdomstillstånd som måste behandlas.
Hälsporre är ofta en överbelastningsskada. Det som brukar orsaka ont i hälen är någon form av överbelastning. Man har helt enkelt utsatt hälen för alltför stora påfrestningar under alltför lång tid. Detta kan inträffa då man kanske jobbar stående under långa timmar i skor som inte är mjuka och som inte ger ett stöd. Det kan också hända om man utför en aktivitet där hälen närmast slås mot ett hårt underlag, gång på gång. Den som väger för mycket utsätter sina ben och fötter för konstant överbelastning och detta oavsett vilken typ av skor som används.
Idrottare drabbas inte oftare av hälsporre än andra. Idrottare tillhör dock den kategori som ofta får problem med smärtor i ben och fötter. Den som sysslar med någon form av idrott rör sig ofta på olika typer av underlag och med olika slags skor. Om man inte är uppmärksam om sitt träningsmönster och vilken typ av skor man bör använda så kan det hända att man sliter på fötterna. Smärtan kan krypa sig på eller dyka upp plötsligt som en blixt från klar himmel. En sak är säker, kroppen säger ifrån då man inte rör sig på rätt sätt och då gäller det att lyssna. Att bita ihop och fortsätta träna trots värk under hälen är dumdristigt. Om man är seriös och tar sin träning på allvar så inser man ju att det är bättre att ta det lite lugnt och behandla skadan hellre än att utsätta sig för påfrestningar som kanske leder till ännu större bekymmer.
För att få en diagnos så måste man först och främst fastställa vad värken beror på. Det räcker inte att gissa på hälsporre för att symptomen stämmer med det som man läser på nätet. En naprapatisk undersökning är mycket effektiv i detta syfte. Det finns olika typer av fotskador som man kan råka ut för oavsett om man idrottar eller inte. Därför så gäller det att inse att man har ont och att man behöver bli undersökt. Frågan om varför ska inte ställas i ett forum online och även om den har ställts så kan man inte lita på att de som svarar har rätt kompetens för att ge ett svar. Då en läkare eller naprapat undersöker foten så får man raka svar som leder till rätt behandling. Sedan kan man få hjälp med medicinering för att slippa värken, med stötvågsbehandling som gör att foten blir frisk från hälsporre och med förebyggande naprapatiska behandlingsmetoder som gör att man slipper uppleva samma obehag igen.
Andra inlägg
- Tips på hur du ökar dina sparpengar
- Beachflaggor gör att ditt företag syns
- Plastikkirurgi hos Gerlee
- För företagare som har behov av reklam
- Surfa in på en bra skidsajt
- Bilhandlare för dig som bor i Örebro
- Din mäklare i Västra Frölunda
- Städning - En lyx som alla kan unna sig
- Få hjälp av en psykoterapeut
- Massage - Ett under för kroppen