Junkbusters – Ett företag i tiden

sopbilenÅr 1984 släpptes filmen GhostBusters vilket fick en enorm genomslagskraft. Den handlade om fyra vetenskapsmän som jagar spöken i New York. När någon upplevde att de hade spöken i huset ringde de Ghostbusters för att få bort dem. Tack vare succén följde flera tv-serier, dataspel, rollspel m.m

Det är denna serie som företaget Junkbusters har fått sin inspiration av till sitt namn och visst finns likheten. När någon upplever att de har för mycket sopor i huset ringer de Junkbusters som erbjuder allt möjligt inom sophämtning i Stockholm. Företaget speglar en hel del av hur samhället ser ut idag.

Valmöjlighet

Att allt ska vara valbart har växt fram starkt de senaste tio åren. Det är allt från skola, barnomsorg och äldreomsorg till telefonabonnemang, pension och försäkringar. Tanken är att människan själv ska få välja det som passar bäst utifrån egna behov och intressen. Detta har på senare år även avspeglat sig inom sophämtningsbranchen. Det finns visserligen fortfarande de som är nöjda med att soporna hämtas varannan torsdag klockan 19 och att man själv får åka med grovsopor till återvinningsstationen. Men allt fler vill välja själv när sopbilen ska komma och vad de ska ta med sig. Valmöjlighet har alltså även blivit viktigt när det gäller sophantering.

Att köpa sig tid

Det sägs att ”tid är pengar” men i dagens samhälle borde det snarare heta ”pengar är tid”. För det många gör är att de köper sig tid. Trots en lågkonjunktur över hela världen i början av 2010-talet ökade antalet köpta tjänster i Sverige. Tillverkningsindustrin hade det riktigt svårt medan städfirmor och läxhjälpsföretag blomstrade. Även om plånboken är något tunnare så prioriterade svensken att köpa sig tid och fritid.

Även detta samhällsfenomen avspeglar sig i hur vi hanterar våra sopor. Allt fler väljer att köpa in flyttstäd, rivhjälp och bortforsling av byggmaterial. Inte för att de hade kunnat göra det själv utan för att de köper sig fritid. Tid att slappa tillsammans istället för att slita och bära sopor tillsammans.

25 Apr 2013