Kreditkort - ett alternativ till lån?

KreditkortIbland behöver man pengar som man inte har, så är det bara. Hur man löser situationen varierar - rör det sig om ett par hundralappar är det oftast en vän eller släkting som man besvärar om ett lån, om det handlar om några tusenlappar kan man ta ett snabblån eller smslån, är det mer pengar man behöver finns det andra typer av lån (t.ex. blancolån/privatlån) som man kan ta. På senare tid har även folk börjat använda kreditkort som en typ av lån, eller istället för att ta lån. Är kreditkort ett bra alternativ till att ta lån?

Fördelen med ett kreditkort är att man kan låna upprepade gånger utan att betala några extra avgifter. Säg att du har ett kreditkort med en kreditlimit på 10 000 som du använder istället för lån. Månad 1 använder du 8000 kronor, månad 2 och 3 återbetalar du pengarna. Nu har du återigen ett kort som i princip inte kostar några pengar alls, men som du när som helst kan använda när det krisar. Du behöver alltså inte göra någonting, utan pengarna finns där.

På så sätt har kreditkort en viss fördel gentemot vanliga lån. Precis som med alla andra typer av lån gäller det att man jämför kreditkort innan man ansöker om ett kort, eftersom lånevillkoren och räntorna tenderar att variera kraftigt mellan olika bolag. Dessutom finns olika kampanjer då och då, vilket gör att man kan få ett kreditkort helt utan kostnad, alltså att man betalar bara när man använder det.

Om man har dålig disciplin bör man dock avstå från kreditkort. Om man inte kan stå emot lockelsen att köpa saker man vill ha, eller om man till exempel har problem med spelmissbruk, bör man absolut inte ha ett kreditkort eftersom man då snabbt kan hamna i en skuldfälla som det kan vara svårt att ta sig ur. Eftersom krediten finns där hela tiden är det lockande att bara ta fram kortet när som helst - det är något som du vill undvika om du ska använda kreditkortet som ett alternativ till lån!

27 Dec 2013