Lån och ränta

låna pengarAtt låna pengar kan bli (onödigt)kostsamt om man inte har har koll på vad som gäller. Ens egen livssituation påverkar mycket om vilka lån som passar dig bäst. Det är många olika faktorer som man måste tänka på som exempelvis amorteringskrav, ränta och återbetalningstid.

Bankerna beviljar inte lån till vem som helst, utan vill ofta ha någon typ av säkerhet innan ett lån beviljas. En fast inkomst är också oftast ett krav innan banken beviljar ett lån.

Det finns undantag på låneformer där banken inte har höga krav på säkerhet eller en fast inkomst. Exempel på ett sådant lån är så kallade sms-lån. Nackdelen är att räntan blir väldigt hög och att avgifter tillkommer. Om man vill låna 1000 kronor så kan räntan ligga på runt 20-30 procent med en avgift på 100-500 kronor. Den effektiva räntan, beräknat på ränta+avgifter, kan uppgå till flera tusen procent vid en avbetalning på 30 dagar.

Paradoxalt nog så är detta ett lånealternativ till de som redan har en ansträngd ekonomi och behöver pengar fort. Risken i sådana fall är att de sedan inte heller har råd att betala tillbaka.

Nu i januari månad, som sägs vara den fattigaste perioden på året, så är svenskarnas ekonomi extra ansträngd. Många experter varnar för att ta sms-lån för att komplettera sin ekonomi, eftersom det blir kostsamt i längden. Det är bättre att snåla och stå ut.

2 Feb 2011