Lite att tänka på inför billånet

När man läser alla krav som bankerna har på billånen så kan det lätt kännas som att det är lättare att ta ett privatlån istället. Men trots att det är mycket att tänka på så är det väl värt besväret när man blir belönad med en lägre ränta. Det kan också finnas pengaratt spara på att jämföra olika banker, något du kan göra på t.ex. Creddit.se.

Den största skillnaden mellan ett billån och ett vanligt privatlån är att banken kräver en kontantinsats för billånet, likt ett bolån. Men till skillnad mot bolånet ska kontantinsatsen till billånet motsvara 20 % av priset för bilen. Banken använder även bilen som säkerhet vilket innebär att om låntagaren av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet så fråntas bilen för att täcka upp för resterande delen av lånet.

Förutom dessa punkter har bankerna olika krav men några som är vanliga är att banken kräver att bilen är köpt av en auktoriserad bilhandlare samt att bilen inte får vara mer än ett visst antal år när köpet sker.

Räntan på billånet bestäms baserat på låntagarens ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka lånet. Därför är det väldigt viktigt att ha sin ekonomi i ordning innan man beger sig till banken för att ansöka om lånet.

Har man obetalda skulder eller betalningsanmärkningar så rekommenderas det att vänta med lånet till dess att de är betalda och har löpt ut. Anledningen är att betalningsanmärkningar resulterar i högre räntor men det kan även vara så illa att man inte blir beviljad lånet.

Till skillnad mot ett bolån till exempel är lånetiden för ett billån betydligt kortare, oftast brukar de ligga mellan 2 – 7 år beroende på lånebelopp. Det resulterar i att månadskostanden för bilen blir relativt hög i förhållande till lånebeloppet. Därför kan det vara smart att göra upp en plan för att amortera bort lånet så snabbt som möjligt för att på skit minska sina lånekostnader.

6 Dec 2013