Lübeck

LübeckLübeck är en hamnstad i norra Tyskland med 211 000 invånare.

Staden har genom historien varit mycket betydelsefull och haft stort inflytande på sin omvärld. Bland annat så lånade staden (och staten) ut både pengar och krigsmaterial till Gustav Vasa i hans kamp mot den danska ockupationen av Sverige under 1500-talet. Lübeck var säte för handelsorganisationen Hansan under flera hundra år.

Nu för tiden är Lübeck ett populärt turistmål för såväl tyskar som svenskar och danskar. De senare besöker vanligtvis staden i samband med öl-, vin- och spritinköp på Scandlines Bordershop eller någon av de andra gränshandelsbutikerna. Många besöker också staden för dess medeltida charm. I de centrala delarna står många gamla hus från hansatiden kvar och vittnar om en svunnen tid. Här kan man strosa omkring i timmar i de smala gränderna för att sedan avrunda det hela med en fika på rådhustorget mitt i innerstaden.

Lübeck ligger på bara 6 mils avstånd från storstaden Hamburg som erbjuder shopping och nöjesliv utöver det vanliga. Från Lübeck tar du dig enkelt till Hamburg med bil på motorvägen A1. Det går även tåg och bussar mellan de båda städerna.

Även i Lübeck hittar man en hel del shopping. Dels kan man strosa omkring på gågatan Breite Strasse i standens centrum, eller så beger man sig till shoppingcentret Citti Park utmed motorvägen i utkanten av staden. För den kräsna shopparen rekommenderas dock ett en resa till Hamburg.

Under november och december arrangeras flera julmarknader i Lübeck. Dessa är vanligtvis välbesökta och mycket uppskattade. Den största julmarknaden äger rum på rådhustorget och den angränsande gågatan Breite Strasse. Utöver denna arrangeras flera julmarknader med inriktning på hemslöjd och konsthantverk.

Med denna nyvunna kunskap om Lübeck hoppas vi att du överväger en resa för att själv uppleva denna fantastiska nordtyska stad.

19 Dec 2010