Luft-luft värmepumpar - Sänker dina uppvärmningskostnader

luft-luft värmepump

Luft-luft värmepumpar säljer mer och mer, i takt med att allt fler upptäcker dess fördelar. El är trots allt en dyr affär numera. De gamla oljepannorna och el-elementen känns som dinosaurier i dessa tider, med en hiskeligt hög elförbrukning som drabbar plånboken hårt. Oljepannor ska dessutom besiktigas med jämna mellanrum, vilket inte är billigt. Vilka fördelar finns det då med att ha luft-luft värmepumpar i hemmet? Till att börja med så har de en låg elförbrukning, vilket är den viktigaste och den främsta anledningen till att skaffa en värmepump. Jämfört med bergvärme är de dessutom billiga i inköp; att installera bergvärme innebär en kostnad om minst 100 000 kr - en tuff utgift som tar många, många år att tjäna in. Värmepumpar kan i regel också leverera mer än just värme, då de allra flesta är utrustade med en så kallad inverter, som ger behaglig luftkonditionering när man så önskar. Många av pumparna är dessutom utrustade med luftrenare, vilket kan vara effektivt om luft-luft värmepumpen är placerad i exempelvis en fuktig källare.

Livslängd luft-luft värmepump

Livslängden på en luft-luft värmepump är i regel lång, uppåt 20 år är definitivt inte ovanligt och det enda som krävs i löpande underhåll är att man gör rent filtren månadsvis. Detta görs också enkelt genom att skölja dessa i ljummet vatten, för att få bort damm som fastnat i filtret. Service bör göras på pumparna, då maskinen rengörs av auktoriserad reparatör. Denna service bör göras ca vart annat år för att säkerställa en lång livslängd och en väl fungerande värmepump.

Luft-luft värmepumparna finns i olika fabrikat och utföranden. De tillverkas av bland andra Toshiba, Panasonic och Mitsubishi. Dessutom ger de olika mycket effekt, så allt beror på vad man har behov av. Det finns pumpar som lämpar sig för utrymmen upp till 60 kvadratmeter, så dessa lämpar sig exempelvis i fritidshus men blir för klena i stora villor. Bor man i en större bostad bör man välja en pump med mycket effekt. Alternativt kan man också ha en luftvärmepump på varje våningsplan. Har man exempelvis en övervåning på huset utan pump, får man antagligen "toppa upp" värmen genom att komplettera med elelement, vilket inte blir så billigt i det långa loppet.

Det är absolut idé att läsa tester av luft-luft värmepumpar innan köp, eftersom utförande kan skilja sig åt mycket. Exempelvis kanske inte pumpen är byggd för att klara nordiskt klimat. Slutligen bör man känna till att luft-luft värmepumpar måste installeras av behörig installatör, för att hemförsäkringen ska gälla.

7 May 2015