NGK tändstift

Var sitter tändstiftet och hur fungerar det?

Tändstiftet är en del av förbränningsmotorn som antänder den gasblandning som finns i förbränningsrummet. Själva antändningen sker när en elektrisk gnista uppstår mellan tändstiftets elektroder. I vanliga fall leder inte dessa elektroder elektricitet, men vid tillräckligt hög spänning uppstår det en ström.

Tändstiftet består av många olika delar och komponenter, det är en väldigt komplext och avancerad uppbyggnad som kan vara väldigt svår att förstå sig på. Men det är många olika lager i olika material som samarbetar för att uppnå denna funktion. Runt tändstiftet är det som ett skal i porslin som ska skydda mot nedsmutsning bland annat. Utan ett fungerande tändstift går det inte att starta motorn och därmed inte att köra bilen så det är en mycket viktig del av bilen. Ett tändstift är ganska litet och ser lite ut som en propp till ett elskåp.

Tändstiftet är ständigt i utveckling för att finna nya effektivare lösningar.

Tändstiftets uppkomst och historia

1860 var första gången ett tändstift användes. Det var av fransmannen Etienne Lenoir. Patentet togs dock nästan 40 år senare av två andra män. Under 1900-talet skedde en stor utveckling för att göra dem effektivare att tillverka och framförallt mer driftsäkra. Bland annat har man under senare år försökt skapa tändstift med laserljus men har inte gått något vidare.

Förr var det ett måste att då och då kontrollera sitt tändstift, det kunde ha kommit in sot eller olja eller så behövde man göra andra småändringar men idag behövs inte det längre då stiften är mycket mer hållbara med längre livslängd.. Dock är stiften mer känsliga i vissa sorters motorer eftersom gasen där är oljeblandad och förorenar stiften, och motorer har dessutom olika antal tändningar och därmed olika belastning på tändstiften så det kan vara bra att kolla upp vad som gäller för just din bils motor.

NGK

NGK i Japan hade en stor dos erfarenheter från den keramisk industrin när de år 1936 började utveckla produkter med hög kvalité till fordonsindustrin. Idag har de kommit att bli några av de största när det kommer till tändstift, glödstift, sensorer, kablar osv.

De senaste 25 åren har de sålt över 90 miljoner tändstift bara i Sverige.

1 Sep 2014