Om du blir arbetslös

Om du blir uppsagd eller har fått gå från jobbet av andra orsaker och blir arbetslös så är det ett tungt steg om du tror att du kommer få svårt med att få jobb. Det absolut viktigaste om du blir arbetslös är att vara medlem i någon a-kassa som oftast fackförbunden kan rekommendera. Då har du en daglig penning så att du kan klara dig. Steget efter det är att aktivt söka arbete.

Att hitta jobb är både a och o beroende på vad du söker. Är du verkligen helt arbetslös och går på en usel ersättning från a-kassan så kan det vara bra att söka sig till jobb som inte kräver utbildning men som ändå ligger på högre ersättning än a-kassan. Detta får dig mer motiverad eftersom att du har ett arbete att gå till, du förblir social i arbetslivet och stänger inga broar. Självfallet ska du söka det du vill jobba med samtidigt som du är anställd på den provisoriska arbetsplatsen.

I samma skede så har du troligtvis gått ned en del ekonomiskt.

Därför kan det vara bra att se över din privatekonomi och dra ned på onödiga utgifter eller lära dig under ett tag att leva mer sparsam. Mycket går att dra ned på som exempelvis räkningarna på mobiltelefonen, hemtelefonen, el, försäkringarna med mycket mer. Oftast går det att dra ned matkostnaden på 600 kr per person om man lär sig att leva sparsamt.

27 Sep 2011