Om städfirmor och städning i Göteborg

StädI Göteborg finns det nu ca 500 företag som arbetar med städning. Givetvis är de flesta enmansbolag som är nystartade och som allt som oftast drivs av personer som har haft svårt att etblera sig på arbetsmarknaden. Många av dessa enmansföretag inom städning drivs av personer som tidigare varit anställda på städfirmor. Villkoren för anställningen, om det funnits någon riktig anställning överhuvudtaget har ofta varit mycket dåliga varför steget att starta eget inte varit särskilt svårt.

Regeringen i Sverige har startat upp utvecklingen av städbolagsboomen i Göteborg och resten av landet med RUT avdraget. Frågan är om svarta jobb blivit vita och om villkoren för de som driver städfirmorna blivit bättre än tidigare.

Till att börja med har städbranschen i Göteborg på några år snabbt förändrats till att bli kundens bransch. Antalet städfirmor har ökat så lavinartat att potentiella kunder fullständigt drunknar i erbjudanden från städfirmor i Göteborg.

Kunden är bara ute efter att betala så lite som möjligt. Detta i kombination med nyföretagare som inte kan avgöra vad man måste debitera för att ha råd med skatter och lön leder till en sjuk städbransch. Skatteverket drar sitt strå till stacken genom att inte granska branschens aktörer på bred front.

Det hela leder till kaos där sunda städfirmor konkurreras ut och branschen fylls av okunniga entreprenörer som av ren dumhet dumpar priserna så lågt att de tjänat mer som anställda i ett städbolag. På sikt leder denna utvecklig till att i stort sett alla sunda entreprenörer i städbranschen försvinner av priskonkurransskäl eftersom det inte går att tjäna pengar utan fusk med skatt, löner, miljö och kvaltiet.

Det som återstår om några år är uteslutande städföretag i Göteborg som är osunda och där kriminella bestämmer. Städbranschen blir som telemarketing eller stripklubbar, det kommer inte finnas ett enda seriöst bolag och kriminella gäng börjar ta över. Det fanns ett hopp om att kunderna, företag och privatpersoner skulle se problemet och leta efter serösa städbolag för att inte gynna de oseriösa. Så är det tyvärr inte. Tvärtom pressar kunderna hela tiden mot ny rekordnivåer i lägsta notering av timdebitering. Det riktigt tragiska är att kommuner i sina upphandlingar är några av de som pressar priserna mest.

Det finns även företag som till exempel Coor som genom sin affärside kontrollerar städkundernas upphandlingar.

Coor lägger på lite på priset och tjänar pengar på städningen. Som ett slags parasitföretag som angriper en bransch där man inte tillför något som underlättar för städbolagen att erbjuda sin personal tillräckligt med tid för att utföra sitt arbete. Det är synd att stora etablerade börföretag väljer att gynna Coor.

Städbolagen måste ha tillräckligt med tid för att utföra ett arbete. Den tiden kostar 300 kr/timmen för en kund som vill gynna ett seriöst städbolag som ger sin personal bra villkor och betalar sin skatt.

När man köper tjänster som är så billiga att verksamheten saknar täckning för sina kostnader gör man sig skyldig till skattehäleri. Dvs man får priset billigt till motsvarande grad av vad staten går miste om i skatteintäkter.

13 Apr 2012