Ska du gå till pantbanken? Några tips!

pantbankIbland händer det att man snabbt behöver pengar. Visst finns SMS-lån och liknande, men då får man oftast räkna med att betala ränta som balanserar på gränsen till ocker. Dessutom kan det vara riskant då man inte alltid har pengar att betala tillbaka (något oförutsett kan ju inträffa), och då kan man hamna hos inkasso eller, i värsta fall, hos Kronofogden. Ett snabblån kan ganska enkelt sabba hela ens kreditvärdighet.

Därför är det ofta en bra idé att gå till en pantbank – då lånar du i praktiken pengar av dig själv. Det går till på så sätt att du går till pantbanken med ett föremål (vanligtvis brukar man panta smycken, juveler, antika föremål, klockor eller hemelektronik), får det värderat på plats och sedan får pengarna utbetalda. Oftast räcker med bara med legitimation och själva föremålet, men ibland kan pantbanken kräva att du visar upp något intyg på att du faktiskt är ägare till föremålet.

Vanligtvis ligger föremålet som du pantat kvar i fyra månader. Om du inte under denna tid hämtar ut det har pantbanken två månader efter att lånet förfallit rätt att sälja föremålet på auktion. Du har alltså ett halvår på dig att betala tillbaka lånet plus ränta och eventuella avgifter. Om du inte gör det kommer pantbanken att auktionera ut föremålet. Går pantbanken med vinst kommer du få mellanskillnaden minus alla avgifter, men om pantbanken går med förlust är det inte ditt problem – du kan aldrig bli skuldsatt om du pantsätter ett föremål, i värsta fall blir du av med panten and that’s it!

Dock brukar alla pantbankers regler och ränta skilja sig åt, så det kan vara en bra idé att jämföra pantbanker innan du väl pantsätter ditt föremål. En mycket bra sida där du kan jämföra pantbanker är Pantbanker.net!

11 Apr 2012