Så fungerar kontaktlinser

En kontaktlins är en tunn plastlins som placeras över ögats hornhinna. Precis som glasögon bryter linser ljuset till ögats näthinna, och korrigerar på det viset ögats synskärpa. Man kan alltså i princip säga att linser är mini-glasögon som placeras i ögonen istället för framför ögonen - men eftersom att linserna knappt varken syns eller känns blir möjligheterna till optimal komfort, synskärpa och frihet större för den som bär kontaktlinser i förhållande till den som bär glasögon.

Materialet kontaktlinser tillverkas av är olika vätskehaltiga platser som gör att linserna möjlighet att aktivt återfukta och syresätta ögonen, vilket också är anledningen till att den som använder kontaktlinser knappt behöver känna av dem. I takt med att linsmarknaden vuxit kraftigt under de senaste åren har tillverkarna utvecklat en mängd olika varumärken och materialteknologier, vilket innebär att den som idag vill använda kontaktlinser har möjlighet att välja mellan en hel uppsjö av linser anpassade för olika typer av synfel och ögon. Tillväxten och den ökade populariteten innebär även att priserna på produkterna pressats, vilket gör det möjligt för dig som kund att hitta alternativ väl anpassade för din livsstil oavsett om du är ute efter billiga månedslinser, endagslinser, veckolinser eller dygnet-runt-linser. Idag är det även mycket vanligt att personer med mer komplexa synfel kan använda linser, exempelvis kan astigmatiker använda sig av så kallade toriska linser medan personer med presbyopi (ålderssynthet) kan använda sig av bifokala linser.

Även om du till vardags föredrar att bära glasögon kan det vara praktiskt att investera i linser som du kan använda om du ska motionera eller göra någonting annat där ett par glasögon på näsan kan kännas otympligt och klumpigt. Idag är det även vanligt både bland dem med och utan synfel att använda sig av färgade linser för att göra en estetisk förändring av ögonen, vilket kan vara ett kul sätt att ändra sitt utseende inför en maskerad eller andra tillfällen. Linser är ett enkelt sätt att förenkla eller förfina vardagen - och det bästa med linser är att det varken syns eller känns att du har ett synfel.

25 Jan 2012