Byt till ett svenskt webbhotell

webbhotellNär man sätter upp en site är det lätt att man väljer ett amerikanskt webbhotell, detta beror ofta på två orsaker. Den ena är att man ofta registrerar sitt domännamn via en amerikansk tjänst, t.ex. godaddy och att de samtidigt som man köper domänen erbjuder webbhotell och den andra orsaken är att priset till synes är lägre i USA än i Sverige. Men det finns många billiga webbhotell i Sverige också. Dessutom är det en fördel att använda ett svenskt webbhotell om siten är svensk, eftersom accesstiden då blir kortare vilket gör att dina användare tycker att upplevelsen blir trevligare.

Tekniskt är det egentligen ingen skillnad mellan svenska och internationella webbhotell, tjänster, plattformar och övrigt utbud är i princip detsamma oavsett vilken leverantör man väljer. Det man skall titta på när man väljer en leverantör (oavsett om den är svensk eller internationell) är bland annat administrationsgränssnittet. Man skall uppleva att det är enkelt att administrera webbhotellet, lägga till emailadresser, databaser etc. En sak som ibland skiljer sig mellan olika operatörer är antalet mailadresser som igår i ett paket, vilket egentligen är helt befängt eftersom det inte spelar någon roll hur många adresser man har, det påverkar inte hotellets system så det är konstigt att inte alla erbjuder obegränsat antal mailadresser i alla sina paket.

En sak som de internationella leverantörerna har som många svenska leverantörer saknar är support dygnet runt. Det är mycket bra att alltid ha tillgång till teknisk support. Även om administrationsgränssnittet är bra så uppstår ganska ofta olika typer av problem av mer teknisk karaktär där man behöver hjälp av kunniga supporttekniker. De flesta svenska aktörerna har relativt bra support under sina öppettider så man klarar sig ofta med det. Men om ett problem uppstår när de inte har öppet så känns det stressande att behöva vänta till dagen efter (ibland en hel helg för att de inte har support på helgerna).

1 May 2011