Ta bort vårtor med vårtmedel

Vårtor är en vanlig åkomma som alla människor oavsett om det rör sig om män eller kvinnor kan drabbas av. Eftersom det är ett mycket vanlig besvär finns det många effektiva sätt att få bort vårtor. Vanligast är att ta hjälp av ett vårtmedel som kan ta bort vårtor i de flesta fall.

Det finns många olika sorters vårtor. Vårtor orsakas av ett virus som infekterar huden och visar sig som utväxter på huden. Utväxterna kallas för vårtor. Viruset som orsakar vårtor kallas för humant papillomvirus och brukar förkortas som HPV. De vanligaste vårtorna kallas för vanliga vårtor eller på latin verrucca. Effekten av viruset skiljer sig beroende vilken typ av HPV-virus man drabbas av. Hur stor risk det är att drabbas beror på hur starkt immunförsvaret är. Vissa människor har ett naturligt starkt försvar mot vårtviruset medan andra drabbas betydligt lättare.

Den mest förekommande varianten orsakar vanliga vårtor på huden, andra typer av virus drabbar andra kroppsdelar som könsorganen. Vårtor anses vara smittsamma men har en låg smittorisk eftersom de flesta av oss har en starkt försvar mot HPV. En specifik typ av vårtor eller vårtvirus brukar bara drabba ett område eller en kroppsdel åt gången. De kroppsdelar som oftare än andra blir drabbas är händer och fötter. Handvårtor och fotvårtor är förmodligen den vanligaste typen av vårtor. Vårtor brukar normalt sett inte göra ont eller ömma med det finns undantag. När de gör ont brukar det vara större fotvårtor som är oturligt placerade som på hälen. I de sällsynta fall när vårtor gör ont brukar det bero på att de är lokaliserade på ställen där de utsätts för tryck eller friktion som handflator eller fotsulor.

Förutom den vanliga vårtan finns det många andra typer. Ett par av de vanligast förekommande är plantarvårtor, platta vårtor, perinungal vårtor samt trådformiga vårtor. Plantar kallas även i dagligt tal för fotvårtor. De utvecklas på undersidan på foten. De är platta och är i regel inte upphöjda från huden. De drabbar ofta tonåringar och är bland de mer svårbehandlade typerna av vårtor. Platta vårtor är små platta vårtor som kan uppträda på händer och ansiktet i stora antal. De är generellt sett inte upphöjda från huden men kan vara lätt upphöjda. Perinungal vårtor uppträder runt eller under naglar på både händer och fötter. Trådformiga vårtor ser ut platta och liknar stjälkar som sticker från huden. De förekommer ofta i eller runt ansiktet.

Vårtor kan svara bra på behandling eller svara dåligt, det kan skilja sig mycket mellan individer. I hälften av fallen försvinner vårtor av sig själv inom 18 månader, men det kan ta mycket längre tid eller gå snabbare. En allmän regel är att det krävs tålamod för att ta bort vårtor, det kan krävas lång tid och många behandlingar innan de försvinner för gott. För behandling av vårtor finns det effektiva receptfria medel som visar goda resultat och är enkla att använda. De vanligaste receptfria vårtmedel är baserade på salicylsyra eller nedfrysning.

Medel med salicylsyra finns i formuleringarna droppar, plåster och gel. De löser upp vävnaden i vårtan. Frysmedel eller frysbehandlingar sprayas på vårtor som ska bort. Kylan dödar vårtans vävnad som faller av.

26 Sep 2013