Tänk innan du lånar pengar

Ska man låna pengar är det några saker man bör veta innan man tar ett lån. För det första så finns det många olika namn på lån som i själva verket egentligen är samma. Till att börja med brukar man gemensamt kalla lån som man tar via internet för internetlån.

När man ska låna pengar för att köpa ett hus, en lägenhet eller någon annan typ av boende får man ta ett huslån, eller även kallat bolån. Det är ett lån som tecknas på lång sikt och har lägre ränta än andra typer av lån. Ofta vill bankerna att minst 15% ska läggas kontant vid köpet. Resterande summa brukar delas upp i två lån, ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet är största delen av lånet och har även den lägsta räntan. Bottenlånet brukar vara amorteringsfritt så först är det bara ränta på lånet som betalas. Topplånet är andra delen av bolånet och har något högre ränta än bottenlånet. På topplånet betalas både ränta och amortering.

Nästa typ av lån är privatlån, eller blancolån. Denna typ av lån tar man för att köpa en bil, båt, husvagn, husbil eller något annat. Blancolån läggs upp på max 12 år och räntan på dessa lån är högre än huslånens. Maxbeloppen brukar vara runt 350 000 kronor.

Den minsta sortens lån är smslånen, mikrolånen eller snabblånen. Denna typ av lån har tagit väldig fart på senare år och långivarna har ploppat upp som svampar. Mikrolån är lån på mellan 500 kronor och vissa lånar ut ända upp till 10000 kronor. På dessa lån betalar man ingen ränta utan bara en engångsavgift eftersom återbetalningstiden vanligtvis ligger på 30 dagar. Dock ska man vara försiktig och tänka sig för innan man tar ett mikrolån. Man bör vara säker på att ha råd att betala tillbaka lånet i tid då långivarna annars tar ut dyra förseningsavgifter.

Tänk på att jämföra olika bankers villkor innan du lånar pengar eftersom räntan kan skilja sig ganska mycket mellan olika banker. Ett bra sätt att enkelt jämföra lån är att surfa in på en låneguide som www.lånpengar.nu. På det sättet kan du spara många kronor varje månad.

22 Aug 2012