Vad är en webbkatalog?

När man är ute på internet och håller på med sitt dagliga surfande stöter man ibland på hemsidor som kallar sig själva för webbkataloger. Vad är då en webbkatalog?

Egentligen är det ungefär samma sak om en vanlig katalog, fast på internet. En webbkatalog kan jämföras med Gula Sidorna – fast för nätanvändare. Det är nämligen så att det finns en rad sajter som av en eller annan anledning samlar stora register över hemsidor för att användare enklare ska kunna hitta sidan som de söker.

Oftast brukar webbkatalogerna lista sidorna efter olika kategorier, till exempel Spel, Ekonomi, Kändisar och så vidare. Kategorierna brukar sedan vara uppdelade i olika underkategorier, som Spel -> Flashspel, Javaspel, Ekonomi -> Tidningar, Nyheter, Kändisar -> Svenska kändisar, Hollywoodstjärnor. Detta gör att besökaren snabbt kan få en bra överblick över kategorierna och hitta sidan de söker på en gång.

Webbkatalogerna brukar satsa mycket på att samla in länkar till många olika sidor och kategorisera dessa på ett smidigt sätt, allt för att man ska få en bättre överblick över strukturen. Det finns även specialiserade webbkataloger, altså sådana som bara listar sidor inom ett visst ämne – om du har svårt att hitta sidan som beskriver vad Vännerstjärnorna gör idag kan det vara värt att ta en titt på en webbkatalog som handlar exklusivt om just TV-serien Vänner!

6 Mar 2012