Vad utmärker ett bra affiliateprogram?

AffiliateprogramDet kan vara svårt att hitta rätt affiliateprogram när man väl beslutat sig för att bli affiliate. Det finns ju en uppsjö av såväl svenska som utländska affiliateprogram att välja mellan, så hur ska man göra för att hitta rätt? Vad utmärker egentligen ett bra affiliateprogram? Vad skiljer agnarna från vetet?

Ett bra affiliateprogram kommer ha punktliga utbetalningar och olika alternativ till att få dina pengar. Det finns vissa program som bara betalar ut via t.ex. check (detta är vanligare bland exempelvis amerikanska affiliateprogram), något som inte är särskilt bra för dig som svensk affiliate, då många banker vägrar lösa in utländska checkar, alternativt kräver väldigt mycket pengar för besväret. Ibland kan du bara få ut dina pengar till tjänster som Moneybookers eller PayPal, och det kan vara krångligt för dig att få ut pengarna efteråt. Punktlighet är också viktigt, du vill inte behöva vänta alltför länge på att få betalt. Månatliga utbetalningar är vanligast, men vissa program betalar ut mer sällan, andra oftare, så om det är viktigt för dig att få pengar inom ganska kort varsel kan det vara en idé att kolla runt så att du slipper vänta i månader på din provision.

Sedan är det viktigt att du faktiskt har en verklig möjlighet att tjäna pengar, det vill säga att det affiliateprogram du väljer faktiskt har tillräckligt bra produkter och tjänster som du kan marknadsföra. Tyvärr finns det en del aktörer som erbjuder rent ut sagt skit, vilket ger dem gratisreklam men som sällan leder till konvertering. Se till att produkterna eller tjänsterna är av tillräckligt hög kvalitet för att du inte ska skämmas över att du gör reklam för dem. Kvalitet säljer, skit stinker – mer finns det egentligen inte att säga.

Kolla också på provisionsnivån. Bra affiliateprogram behöver inte snåla. Om två affiliateprogram har ungefär jämbördiga produkter och villkor är det självklart bäst att välja det som betalar mer. Provisionen bör vara rimlig, men det är svårt att säga exakt hur mycket provision som är lite eller lite – allting beror på vad du behöver göra för att få den. Självklart får man mindre betalt om man lägger in en annons där man får betalt per klick jämfört med en annons där man får betalt för en sale eller lead, så kolla runt efter vad de olika affiliateprogrammen erbjuder. Ett riktigt bra svenskt affiliatenätverk är förresten Scandic Partners, som erbjuder bra produkter och oerhört hög provision (20-25% per sale), dessutom betalar de ut direkt till ditt svenska bankkonto.

Viss affiliateprogram brukar även erbjuda olika former av bonusar och tävlingar. Bland annat är det vanligt med en så kallad signup-bonus, vilket innebär att du får pengar bara för att registrera dig. Självklart blir dessa pengar utbetalda först då du uppnår en minimisumma i provision, men det kan ändå vara ett bra incitament till att komma igång snabbt. Angående tävlingar så är det inte ovanligt att affiliateprogram kör olika former av kampanjer, till exempel att den som säljer mest under november månad får dubblad provision eller att de tio som först uppnår tio sales får en större extrasumma.

Hur som helst, som du förstår finns det en rad faktorer att tänka på i valet av affiliateprogram. Och du behöver ju inte begränsa dig själv till ett enda program, det går oftast att bli affiliate åt flera affiliateprogram samtidigt och på så sätt maximera din inkomst!

8 Feb 2012