Välj rätt tryckeri för boktryck

När man ska trycka sin bok är det svårt att välja rätt tryckeri. Det är mycket som ska stämma, många pusselbitar som ska falla på plats. Dels ska det kännas bra, stabilt och tryggt, dels ska priset vara det rätta, dels måste man bestämma sig vad för papper man ska välja och en rad andra saker.

När man ska välja ett tryckeri för boktryck är det viktigt att våga jämföra och våga ställa frågor. Vi rekommenderar att du har tryckfärdiga filer (d.v.s. filer som tryckeriet kan trycka utan att göra några som helst ändringar i) innan du kontaktar tryckerierna. Det blir helt enkelt enklare och snabbare att få in offerter då, dessutom blir det billigare - om ett tryckeri ens erbjuder en sådan möjlighet kommer det bli dyrt att göra ändringar. Så se till att dina filer är fixade och tryckfärdiga innan du kontaktar tryckerierna.

Självklart kommer känslan och bemötandet som du får att avgöra väldigt mycket, men vi rekommenderar att du skickar in dina offerter till flera olika tryckerier (mer tips om hur du hittar bra tryckerier finner du förresten på Stockholm Tryckeris hemsida) för att ha något att jämföra med. Nuförtiden så tar det ju inte mer än en tio-femton minuter att skicka in filer och begära offerter, sedan är det bara att vänta tills svaren trillar in.

Det skiljer faktiskt väldigt mycket i pris från tryckeri till tryckeri, beroende på antal exemplar, typ av tryck och en rad andra faktorer, så genom att lägga ett par timmar på att hitta olika tryckerier och begära in offerter kan du faktiskt spara flera tusen kronor - en inte helt dålig timlön, eller hur?

13 Nov 2014